Ghid de calatorie in Sri Lanka. Sfaturi, obiective turistice, activitati recomandate


Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1612862862126-865765df2ded?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1548&q=80

O combinatie remarcabila intre peisajele naturale deosebite, plajele idilice si o mostenire culturala captivanta, Sri Lanka este o destinatie tropicala fascinanta. Situata in Oceanul Indian, insula sub forma de lacrima impresioneaza calatorii prin patrimoniul sau exotic si experientele unice. Aici, sufletul original al budismului inca infloreste, templele emana magie, iar pretutindeni ies in evidenta note profunde de condimente, arome specifice si culori vii.

Salbatica, dar totodata extrem de primitoare, mica tara insulara are o frumusete incredibila. Daca intentionezi sa explorezi bogatiile acestui tinut, iata un ghid de calatorie in Sri Lanka ce te va ajuta sa gasesti reteta pentru un sejur de vis.

Ghid de calatorie in Sri Lanka. Sfaturi, obiective turistice, activitati recomandate 1

2

Despre Sri Lanka 3

Vremea 4

Oamenii 5

Cultura 6

Limba 7

Top motive pentru care merita sa vizitezi Sri Lanka 8

Plantatiile de ceai 9

Capitala Colombo 10

Locurile sacre 11

Viata salbatica 12

Plajele din Sri Lanka 13

Obiective turistice de neratat 14

Pinnawala, orfelinatul elefantilor 15

Ratnapura, orasul pietrelor pretioase 16

Parcul National Sinharaja 17

Complexul de temple din Dambulla 18

Anuradhapura, prima capitala a insulei Sri Lanka 19

Polonnaruwa, a doua capitala antica a tarii 20

Kataragama, destinatie de pelerinaj 21

Nuwara Eliya, patria ceaiului 22

Parcul National Yala 23

Adam’s Peak, simbolul tuturor marilor religii 24

Mijloace de transport 25

Activitati inedite 26

Cazare si masa 27

Sfaturi de calatorie 28





Despre Sri Lanka

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stii despre Sri Lanka este ca reprezinta destinatia perfecta pentru a admira spectacolul naturii. Cu jungle vaste, intinderi de nisip uimitoare, numeroase plantatii de ceai, gradini botanice, cascade si parcuri nationale, Sri Lanka ofera una dintre cele mai frumoase vacante exotice.

Vremea

Daca vrei sa vezi unde este pozitionata Sri Lanka pe harta, vei observa tara amplasata in sud-estul Asiei, intre paralele de 5° si 10° latitudine nordica. Astfel, datorita asezarii, clima insulei se prezinta ca fiind tropicala, influentata de manifestarile musonilor, moderata de umiditate si curenti marini. Temperaturile sunt bune pe tot parcursul anului, valorile medii osciland de la 16°C in Nuwara Eliya, zona centrala a tarii, si pana la 38°C in Trincomalee, coasta de nord-est.



Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1544015759-237f87d55ef3?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1548&q=80

Inainte de a cauta cele mai bune oferte de vacanta in Sri Lanka este important sa stabilesti ce sezon te avantajeaza. Cea mai buna perioada pentru a vizita sud-vestul insulei este in ianuarie-aprilie. Daca intentionezi sa mergi in nord-estul tarii, atunci opteaza pentru intervalul mai-septembrie. Ponderea precipitatiilor este mare pe tot cuprinsul insulei in septembrie si octombrie, iar lunile martie si aprilie au cele mai putine ploi. Totodata, din iunie si pana in septembrie se inregistreaza cele mai ridicate temperaturi.

Oamenii

Orice ghid de calatorie in Sri Lanka consulti, vei observa ca in aceasta parte a lumii exista vibratie si exuberanta, amabilitate, ospitalitate si armonie. Entuziasmul si buna dispozitie a locuitorilor sunt molipsitoare. In Sri Lanka oamenii te vor surprinde placut prin faptul ca venereaza natura, respecta copacii si iubesc animalele. Sunt primitori, pastreaza cu sfintenie bogatia locurilor si completeaza perfect tabloul de vacante si experiente unice intr-unul dintre adevaratele paradisuri ale lumii.

Cultura

In Antichitate, insula era punct de escala pe unul dintre Drumurile Matasii si un centru important al religiei si culturii budiste. Arabii o numeau Serendib, de la originea cuvantului serendipity, care se refera la placerea descoperirii unor frumuseti neasteptate, iar grecii Taprobane. In schimb europenii, pana in 1972, au cunoscut-o sub numele de Ceylon. Desi tara a devenit independenta in anul 1948, abia 24 de ani mai tarziu a fost botezata Sri Lanka, nume derivat din sanscrita unde Sri inseamana venerabil si Lanka - insula.



Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1582103517762-613cc237349b?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=2062&q=80

Apropierea de subcontinentul indian a condus la o interactiune culturala destul de stransa cu India. Totodata, influentele din partea altor civilizatii asiatice si europene au contribuit la bogatia culturala impresionanta a insulei. In Sri Lanka populatia pastreaza cu sfintenie credinta budista, putine fiind locurile din lume unde sa se mai gaseasca atatea temple sau statui ale lui Buddha. In plus, insula tropicala adaposteste opt situri incluse in Patrimoniul mondial UNESCO si este celebra si pentru practicarea tehnicii Ayurveda.

Limba

In aceasta parte a globului se vorbeste sinhala si tamil. Ghidurile de calatorie in Sri Lanka prezinta insula ca fiind impartita in doua, dupa limba vorbita. Mai precis, in partea de nord se comunica in tamil, iar in restul tarii limba vorbita este sinhala. Dat fiind faptul ca tara a fost colonie britanica, exista in Sri Lanka oameni care vorbesc engleza cel putin la nivel de baza.

Top motive pentru care merita sa vizitezi Sri Lanka

Desemnata destinatia anului 2019 de catre Lonely Planet, Sri Lanka ofera o experienta incredibila. Iata cateva dintre motivele pentru care trebuie sa vizitezi acest minunat loc:

Plantatiile de ceai

Daca mergi intr-un concediu in Sri Lanka, cu siguranta la intoarcere vei lua cu tine renumitul ceai de Ceylon. Tara este faimoasa la nivel mondial pentru acesta licoare, insa trebuie sa vezi plantatiile de ceai si sa te bucuri de un tur inedit in care poti degusta diverse sortimente de ceai.

Capitala Colombo

In Sri Lanka, capitala Colombo reprezinta una dintre destinatiile turistice deosebite. Turistii descopera aici un oras exotic, plin de contraste, cu restaurante de lux si hoteluri moderne, dar si street food sau conace coloniale. Galle Face Green, parcul urban de cinci hectare de la marginea orasului, se afla printre cele mai interesante atractii din Colombo.

Locurile sacre

Asa cum am mentionat deja, in fiecare ghid de calatorie in Sri Lanka se aduce vorba de templele budiste. Religia budista este extrem de importanta pe teritoriul tarii, pretutindeni fiind locuri sacre, temple construite chiar si in interiorul pesterilor naturale, statui ale lui Buddha, picturi cu motive religioase.

Viata salbatica

Elefanti, leoparzi, ursi sau pasari superbe, toate pot fi admirate intr-un safari cu jeep-ul. Sri Lanka adaposteste o multitudine de specii, iar o vizita la Yala National Park te va ajuta sa vezi numeroase animale chiar in habitatul lor natural.

Plajele din Sri Lanka

Cu 1.340 de kilometri de tarm, Sri Lanka este si mai atragatoare pentru turisti. Plajele din mica tara insulara sunt inconjurate de cocotieri, au un nisip fin si alb, iar apa ca in Caraibe, doar ca la un cost mai accesibil. Bentota si Beruwala pot fi considerate cele mai cunoscute destinatii de plaja din Sri Lanka, cu mai multa actiune, iar Nilaveli si Uppuveli sunt locurile unde turistii pot avea parte de liniste.

Obiective turistice de neratat

Ce ai de vizitat de ca ajungi pe cea mai frumoasa insula din lume, asa cum spunea marele explorator Marco Polo? Ei bine, in acest ghid de calatorie in Sri Lanka vei descoperi cateva obiective de neratat. De la orase antice si temple magice pana la plantatii de ceai, gradini si sanctuare, totul este spectaculos.

Pinnawala, orfelinatul elefantilor

La aproape 90 de kilometri distanta de Colombo, in districtul Kegalle, se gaseste Pinnawala - Orfelinatul Elefantilor.



Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1534545872802-0579930815c2?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1548&q=80

Centrul a fost infiintat in 1972, pentru protejarea si conservarea ca specie a elefantilor, in prezent ajungand sa adaposteasca peste 80 de elefanti care traiesc in libertate.

Ratnapura, orasul pietrelor pretioase

Un concediu in Sri Lanka trebuie sa includa neaparat si o vizita in Ratnapura. Zona este renumita pentru extractia pietrelor pretioase, in special rubine si safire. Insa Ratnapura a fost inclus in circuitele turistice din Sri Lanka si datorita plantatiilor de ceai, de pomi tropicali si arbori de latex.

Parcul National Sinharaja

Desemnat de UNESCO drept Rezervatie a Biosferei si Patrimoniul Mondial, parcul Sinharaja este reprezentativ pentru specii endemice de copaci, pasari, mamifere, reptile, amfibieni si insecte.

Complexul de temple din Dambulla

In zona centrala a insulei se afla Dambulla, un oras celebru pentru complexul de temple rupestre si situl preistoric Ibbankatuwa unde au ramas semne ale stravechii civilizatii indigene. Totodata, daca alegi sa te cazezi in zona Hambantota, Sri Lanka, vei putea vizita si o constructie moderna, respectiv stadionul Rangiri, care a fost construit in doar 167 de zile.

Anuradhapura, prima capitala a insulei Sri Lanka

In ghidurile de calatorie in Sri Lanka este mentionata Anuradhapura ca obiectiv turistic important ce contureaza o imagine detaliata a vietii urbane in epocile de mult apuse.



Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1637557055177-5ff4e9307116?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1738&q=80

Capitala a tarii pentru aproape 15 secole, orasul este sacru pentru budisti si se afla pe lista UNESCO.

Polonnaruwa, a doua capitala antica a tarii

Orasul antic iese in evidenta prin curatenia si frumusetea sa, dar si prin renumita gradina construita in timpul regelui Parakramabahu I. Ca si prima capitala din Sri Lanka, Polonnaruwa face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Kataragama, destinatie de pelerinaj

In districtul Monaragala sunt numeroase temple apartinand comunitatilor budiste, hinduse si vedda. Oamenii din Sri Lanka, precum si din sudul Indiei, vin aici in pelerinaj, zona fiind atestata ca locuita inca din mezolitic si neolitic.

Nuwara Eliya, patria ceaiului

Are un aer aparte, hoteluri coloniale si terenuri de golf renumite in intreaga lume. Nuwara Eliya este un oras situat la aproape 2.000 de metri altitudine, iar de jur-imprejurul sau sunt plantatii de ceai, cascade si gradini superbe.

Parcul National Yala

Constituit din noua ecosisteme ce includ specii deosebite de flora si fauna specifice insulei, acest parc este evidentiat in orice ghid de calatorie in Sri Lanka. Arealul gazduieste o populatie importanta de elefanti si pasari acvatice, precum si numeroase situri arheologice.

Adam’s Peak, simbolul tuturor marilor religii

Este un munte inalt de peste 2.200 de metri, la doar 40 de kilometri de Ratnapura. Budistii il considera locul unde se gaseste amprenta piciorului lui Buddha, hindusii sustin ca aici a calcat Shiva, iar crestinii si musulmanii cred ca Adam a pasit prima data in aceasta zona dupa ce a fost alungat din Eden. In varful muntelui este un templu si o formatiune pietroasa ce se prezinta ca amprenta unui picior.

Mijloace de transport

In cazul in care te intrebi cum ajungi in Sri Lanka, afla ca din Bucuresti nu sunt zboruri directe. In functie de compania aeriana pentru care optezi, poti face escale in Dubai, Istanbul sau Doha. Orice varianta ai alege, vei ateriza pe Aeroportul International Bandaranaike din Colombo, capitala insulei Sri Lanka. De aici, optiunile de transport in comun sunt abundente, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji pentru deplasarile dintr-un loc in altul.



Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1583653219111-c4bfb6eb6162?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1706&q=80

Pe distante lungi sunt recomandate trenul si autobuzul. In schimb, in orase, cea mai buna optiune de transport este un tuk tuk. Bineinteles, poti apela si la taxiuri sau chiar sa inchiriezi o masina pentru concediul in Sri Lanka.

Activitati inedite

Peisajele fascinante sunt unele dintre cele mai frumoase lucruri pe care le are Sri Lanka. In zona centrala a tarii, privelistile sunt uluitoare – muntii si vai acoperite cu plantatiile de ceai, iar pe alocuri completate de cascade uriase. Fara indoiala, nu ai nevoie de o persoana ca ghid de calatorie in Sri Lanka pentru a te bucura de natura! Totusi, exista si multe alte activitati inedite pe care le poti experimenta in aceasta destinatie tropicala.

Turistii pot hrani si fotografia elefantii din Pinnawala, pot inota cu rechinii in Trincomalee sau observa delfinii si balenele in Kalpitiya. Un tur de cateva ore pe canalele raului Madu, formate de paturile de mangrove, iti va oferi o experienta nemaintalnita. Pielele plutitoare reprezinta, de asemenea, o atractie de neegalat, ca si expeditiile safari in parcurile nationale din Sri Lanka.

Mergi in Nuwara Eliya pentru plantatiile de ceai care ofera oportunitati hiking sau in Bentota, ca sa descoperi vechile practici de vindecare Ayurveda si sa te delectezi cu bauturi obtinute din nectarul nucilor de cocos. Apele litorale din Sri Lanka prezinta conditii excelente pentru sporturi acvatice, spectacolele de dansuri si cantece traditionale sunt foarte atragatoare, iar urcatul miilor de trepte in toiul noptii pe Adam’s Peak reprezinta o activitate unica.

Cazare si masa

In Sri Lanka gasesti o multime de locuri de cazare confortabile. Preturile nu reflecta intodeauna realitatea, insa exista atat hoteluri moderne, cat si unitati acceptabile si destul de ieftine. In ceea ce priveste mancarea, ai la dispozitie restaurante luxoase, localuri diverse, terase sau street food. La tot pasul vei gasi curry, ceea ce inseamna ca preparatele culinare s-ar putea sa fie destul de picante. Doar ca intotdeauna curry vine alaturi de orez sau alte garnituri ce ofera prospetime farfuriei.

Pestele si fructele de mare au un rol important in bucataria din Sri Lanka, iar pe intreaga insula sunt si tot felul de fructe locale delicioase. Mancarurile prezinta un mix de arome arabesti, indiene si influente din Asia de Sud, asa ca gustul va fi imposibil de reprodus acasa. Prin urmare, nu trece cu vederea preparate precum Wambatu Moju, prajitura de vinete, Gotu Kola Mallum Sambola, pastrav verde cu nuca de cocos, sau Polos, mancare picanta de jackfruit.

Sfaturi de calatorie

Este important sa iei in calcul cateva recomandari si conditii de calatorie in Sri Lanka daca iti doresti o vacanta linistita.

  • Ca sa poti merge in concediu in Sri Lanka ai nevoie de viza de calatorie;

  • Se recomanda un consult la medic pentru indicarea unei baze specifice de vaccinuri pentru calatoria in aceasta destinatie tropicala;

  • Pentru vizitarea templurilor picioarele si umerii trebuie acoperite, iar incaltamintea se lasa la intrare;

  • Ai grija sa nu consumi apa de la robinet in Sri Lanka;

  • Daca intentionezi sa iei masa in oras, afla ca cele mai multe restaurante impun utilizarea pantofilor si nu accepta tinute lejere precum sort sau tricou;

  • In zonele de tarm si de campie este indicata imbracamintea usoara din bumbac;

  • Pregateste-te sa petreci mult timp in trafic pentru ca drumurile inguste si inclinate iti vor pune rabdarea la incercare;

  • Mergi in nordul tarii daca iti doresti sa stai departe de aglomeratie;

  • Evita orice posibila discutie despre trecutul politic al insulei;

  • Acorda atentie mancarii traditionale si incearca sa intelegi cultura locului;

  • Nu te gandi sa pleci din Sri Lanka cu insecte, pasari, animale si pesti ornamentali vii sau plante cu radacini deoarece reglementarile locale sunt drastice.

Fosta insula Ceylon reprezinta o destinatie de vacanta incredibila. Fara indoiala, acest ghid de calatorie in Sri Lanka ti-a deschis apetitul pentru o excursie catre paradisul ceaiurilor, al templelor si plajelor idilice. Asadar, consulta ofertele Activ Tours si indrazneste sa explorezi mica tara din sudul Indiei ca sa te bucuri la fiecare pas de bogatiile sale naturale si culturale!


SOURCE AND TAGS