Ravnind la bogatiile Maya. Hai, mai ia, Mexicul are din plin!


Valuri dupa valuri de turisti isi indeplinesc anual visul de a-si petrece vacanta in Mexic din doua motive foarte bine intemeiate: comorile vechilor civilizatii si noile comori pe care urmasii mayasilor le pun cu generozitate la dispozitia tuturor si pe care Hollywood-ul vecinilor americani le-a poleit si transformat in destinatii legendare. 

Oceane cu plaje incluse in capodopere cinematografice, jungla, desert, vulcani si ruine ramase ca firimituri ale istoriei a carei urma omul modern inca nu stie sa o desluseasca pe de-a-ntregul. Si se mai gaseste pe acolo si cate o minune naturala, precum Bariera de Corali Mezoamericana. Este al doilea sistem coraligen ca marime din lume si inca o dovada ca trebuie sa te afunzi adanc in strafundurile ambelor oceane care-i leagana tarmurile, Pacific si Atlantic, la fel ca in istorie, ca sa gasesti adevaratul Mexic. All inclusive in aceasta fascinanta tara din America Centrala inseamna ca sunt incluse si relaxare de calitate, certificata de vedetele hollywood-iene, si istorie pe saturate. Toate din plin in acest petic de lume unde soarele, neincapand tot odata cum ar vrea, s-a strecurat pe unde a mai gasit loc, in sufletul localnicilor, oameni de viata, plin de veselie si buna dispozitie.

O constelatie de resorturi 

Un sejur in Mexic iti va dezvalui unele dintre cele mai faimoase statiuni din lume, preferate de celebritati, senzatia de high-class plutind ca o adiere peste Acapulco, Los Cabos, Puerto Vallarta, sau Playa del Carmen. Iar o excursie la Cancun trebuie trecuta pe lista cu lucruri de facut o data in viata, macar asa, sa vezi si tu de ce se imbulzesc turistii in Mexic.
Fa-ti timp, daca ajungi in Acapulco, sa te opresti la stanca La Quebrada, de pe care scufundatori temerari strapung Oceanul Pacific de la o inaltime sfidatoare, pandind cu maiestrie respiratia oceanului. Trebuie sa intre in apa exact cand zona de plonjare ajunge la adancimea potrivita, altfel o mica eroare de sincronizare le poate fi fatala.
Dar ca sa ii vezi, trebuie sa te sincronizezi si tu perfect. Sa stii, insa, ca momentul potrivit nu e o intamplare, cateva sfaturi profesioniste bine plasate cantarind pentru un turist care nu vrea sa rateze momente memorabile mai mult decat aurul mayasilor.

Probabil iti va fi mai usor, daca te-ai hotarat sa cauti oferte in Mexic in 2021, sa optezi pentru pachete turistice care iti pot facilita o experienta completa, precum Riviera Maya. Este un coridor turistic cu o constelatie de resorturi all inclusive, plaje superbe asternute precum covoare aurite la picioarele turistilor indicand drumul spre statiuni de lux, statii finale sau doar puncte de plecare spre numeroase situri arheologice. Destinatii luxoase, in care traiul la malul marii, cu toate sporturile nautice si activitatile subacvative pe care ti le poti imagina, ofera un preambul pentru exuberanta viata de noapte din Mexic, ce se prelinge pana in buza diminetilor. Mexicul e pentru cei cu pofta de viata!


Ecourile mayasilor inca ratacesc prin jungla

Dar adevarul este ca plaje mai sunt prin lumea asta, insa vestigii maya, nu, Mexicul fiind una dintre tarile cu cele mai multe obiective inscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Prin urmare, un circuit in Mexic nici in 2021, si niciodata de altfel, nu ar fi complet fara vizitarea ruinelor care o mentin in topul celor mai cautate destinatii turistice din lume. Conchistadorii au lasat in urma cea mai populata tara vorbitoare de limba spaniola de pe Glob, iar mayasii, unele dintre cele mai uimitoare vestigii.

Viziteaza Chichen Itza, un urias sit arheologic precolumbian din Peninsula Yucatan, una dintre principalele atractii ale Mexicului. Au ramas aici semnaturi adanci ale civilizatiei maya, prin constructii monumentale, precum piramida Kukulcan, cu o inaltime de 30 de metri, Monumentul Tzompantli, Platforma Vulturilor sau Observatorul Astronomic. 
Iar o vacanta in Tulum este aproape o obligatie, acesta fiind singurul sit arheologic de unde poti simti mirosul Marii Caraibilor. La Monte Alban ai sansa de a admira conturul altei stravechi culturi de pe teritoriul Mexicului, misterioasa civilizatie Olmec, iar la Uxmal se gasesc unele dintre cel mai bine conservate vestigii mayase si mai evidente privind inaltul nivel de civilizatie al unei populatii a carei mostenire nu se poate evalua, doar admira. 
Impune-ti sa te opresti si la Teotihuacan, cu templele si piramidele sale, care i-au asigurat un loc binemeritat in Patrimoniul UNESCO si in fotografiile de vacanta ale milioanelor de turisti. 

Da-ti voie sa fii impresionat, nu esti singurul, dar nu uita, totusi, ca Mexicul are si o latura putin mai salbatica, aglomeratele zone turistice oferind multe tentatii pentru urmasi ai mayasilor prea atasati de spiritul razboinic al inaintasilor. Sfaturile unei agentii de turism te pot scuti de neplaceri si transporta in siguranta pe cararile trecutului si ale prezentului acestei tari la ale carei bogatii culturale si naturale mult mai fastuosul vecin din nord, SUA, poate doar visa.

SOURCE AND TAGS