Sinaia, mirifica anticamera a Muntilor Bucegi


Valea Prahovei, una dintre coloanele de sustinere ale turismului autohton, disloca anual o parte insemnata a populatiei din locurile unde a prins radacini si o directioneaza spre inima tarii. Temporar, timp de un concediu sau un weekend, doar pentru a o reintroduce in circulatie improspatata, relaxata, pregatita pentru a mentine pulsul Romaniei stabil. Pe parcurs, antreneaza in frenezia turistica toata suflarea hotelurilor si a pensiunilor din Sinaia. In special in sezonul de iarna pare ca tesatura aceasta formand masa romanilor se desira incet de-a lungul DN 1, iar capatul firului duce intr-acolo. Ce il trage in Sinaia? Probabil ca exact acelasi lucru care a transformat statiunea in resedinta a regelui Carol I, cel care a imbogatit zona cu celebrul Castel Peles: generozitatea Muntilor Bucegi.


Sinaia este una dintre cele mai importante destinatii de schi din Romania. De aceea ar fi o ideea buna sa planifici vara concediul de iarna, anotimp in care cazarea in Sinaia devine o loterie. Localitatea si-a castigat locul in topul statiunilor preferate de iubitorii de schi si pentru ca a creat infrastructura turistica necesara. E suficient sa amintim faptul ca are cele mai multe instalatii de cablu de pe Valea Prahovei (unele functionand tot anul, iar altele doar iarna), intre care telecabina Sinaia, Gondola Carp sau Telescaunul Soarelui. De asemenea, Sinaia detine si cel mai intins domeniu schiabil din Romania, compus din 16 partii omologate, cu o lungime totala de peste 16 kilomeri. Faptul ca exista toate gradele de dificultate, de la partii usoare (de exemplu, Gondola), medii (Valea Dorului) si dificile (Carp), toate deservite de transport pe cablu, fac statiunea accesibila oricui, indiferent de nivelul de experienta. Sinaia este o destinatie perfecta pentru practicat schiul sau invatat primele alunecari pe partie sub supraveghere profesionista a instructorilor. Ori doar pentru a te bucura de o coborare cu sania, incetisor, in siguranta, ca un iubitor de zapada care prefera sa o admire de sus, fara sa cada.

Umili, coplesiti de maretia naturii

Atunci cand cauti oferte de cazare in Sinaia trebuie sa iei in considerare activitatile disponibile in zona, una perfecta pentru a admira maretia Muntilor Bucegi la pas, nu doar din fuga schiurilor. Exista cateva trasee montane concepute pentru a satisface posibilitatile tuturor iubitorilor de altitudini crescute, de la cele usoare si scurte, de maxim 2 ore, pana la drumetiile extinse, care pot dura pana la 7 ore. Timp, oricum, insuficient pentru a cunoaste toate bogatiile Muntilor Bucegi. Dar orice turist, roman si de oriunde, se poate considera norocos daca va vedea macar Babele, structuri imense de piatra asemuite cu o sezatoare de babe cocosate odihnindu-se pe Platoul Bucegilor, la 2292 de metri altitudine. Sau Sfinxul, minune a naturii, de 8 metri inaltime si 12 latime, un chip uman sculptat de Dumnezeu cu dalta vanturilor ascutite de munte, pentru a-i pazi minunatiile lasate oamenilor pentru inchinare. Un alt motiv pentru a-ti lua incaltamintea de drumetie este Pestera Ialomitei, o constructie naturala cu o lungime de 480 de metri, aflata la 1600 de metri altitudine, la care se poate ajunge atat cu telecabina, cat si pe traseul montan cu punct de pornire din Sinaia.




Alternative turistice pentru orice sezon

Bogatia arhitecturala a statiunii este motiv suficient de a vizia Sinaia, datorita celor 11 monumente istorice de interes national pe care turistii le pot descoperi aici. Intre acestea, renumitul Ansamblu Peles, Manastirea Sinaia, Gara Sinaia si casele cu valoare istorica ale lui Nicolae Iorga, George Enescu si Take Ionescu.

Castelul Peles - Construit intre anii 1873 si 1914, ca resedinta de vara a regilor Romaniei, este unul dintre cele mai importante monumente din tara noastra, gazduind de-a lungul vremii importante intruniri politice si numeroase personalitati, inclusiv capete incoronate. Are 160 de camere, fiind primul castel complet electrificat din Europa. Aici s-a nascut Carol al II-lea, in timp ce Regele Mihai a luat prima gura de aer in Foisor, constructie care, alaturi de Pelisor, completeaza grandoarea acestei bijuterii arhitecturale. De vizitat: Holul de onoare, Biblioteca regala, salile de arme, ampartamentul imperial, sala de teatru cu 60 de locuri si loja regala. 

Manastirea Sinaia - Supranumita „Catedrala Carpatilor”, a fost construita in secolul al XVII-lea, in decursul a 5 ani. Initial a fost locuita de 12 calugari, devenind un reper de arta si spiritualitate romaneasca, care a rezistat nu doar trecerii timpului, ci si multor invazii straine. 
Pe langa cele mai cunoscute obiective turistice din Sinaia, extrem de ofertant este si Parcul Dimitrie Ghica, cu arbori seculari, o scena pentru concerte, patinoarul amenajat in sezonul rece si Muzeul Rezervatiei Bucegi pe care il gazduieste. 

Iar o agentie de turism profesionista iti poate indica, pe langa cele mai bune vile din Sinaia, si expozitia de trenulete din gara, cu program zilnic, apreciata de toti copiii, ca varsta ori ca suflet. Tocmai aceste posibilitati de petrecere a timpului liber fac din Sinaia o destinatie accesibila in orice anotimp. Asa ca nu trebuie sa astepti iarna sa te bucuri de maretia Muntilor Bucegi. Batranul masiv apreciaza oricand, ca orice venerabil, putina companie.




SOURCE AND TAGS