Bulgarii au imblanzit frumos iarna si au superbe statiuni de ski ca sa o dovedeasca

  • 15 decembrie 2021

Bulgarii chiar investesc in turism, iar romanii, cu proverbiala curiozitate vizand curtea vecinului, s-au convins in repetate randuri ca la ei nu doar iarba pare mai verde, ci si nisipul mai fin si zapada mai alba. Au asternut inaintea turistilor nu doar imbietoare plaje aurii, ci si plapumi de omat peste povarnisuri cu grija amenajate ca sa ii mentina ocupati, multumiti si melancolici la plecare, nerabdatori sa se intoarca.

Statiunile de ski din Bulgaria ofera conditii excelente pentru sporturile de iarna, precum si posibilitati de cazare si de petrecere a timpului in afara partiei foarte imbietoare. Bulgarii valorifica la maximum potentialul anotimpului alb si isi fructifica inteligent inaltimile, amenajand nu doar partii pentru toate nivelurile de pricepere si gusturile de aventura, ci si facilitati si servicii care iti asigura o vacanta de iarna fara griji, fara lipsuri si fara regrete pentru alegerea facuta.

Si chiar ai de unde alege!


Bansko, distractie pe partie si pe langa


Daca ti-ai facut deja planul de a te relaxa intr-o statiune de ski din Bulgaria, Bansko este o optiune foarte buna. Situat la o altitudine de 925 metri, la poalele muntilor Pirin, domeniul schiabil din Bansko este unul dintre cele mai este moderne din partea asta de lume. Totalizeaza peste 60 km de partii, aburcate pana la 2600 de metri, ajutate de o natura foarte cooperanta cu darurile iernii si de cateva zeci de tunuri de zapada artificiala.

Intreg domeniul schiabil este deservit de telecabine, telescaune si teleschiuri, cu o lungime a cablurilor de peste 26 km. De la incepatori pana la experimentati, exista numeroase optiuni de relaxare pentru fiecare. Chiar si temerarii gasesc acolo ceva pe placul lor, statiunea oferind una dintre cele mai mari coborari din lume, cu o lungime de 16 km şi 1570 m diferenta de altitudine.

Nu au fost uitati nici iubitorii snowboardingului, care au la dispozitie un parc de distractii conceput special pentru ei, iar partia de nocturna le permite celor nu se pot desparti de schiuri, placa sau sanie sa se bucure de fiecare secunda, pana se stinge lumina.

Acela este, insa, doar semnul ca atunci incepe distractia apres-ski, zona fiind renumita pentru numeroasele taverne, gastronomia variata si folclorul autentic, un pachet complet de relaxare pe si in afara partiei, la 500 de kilometri si ceva de Bucuresti.

Borovets, paradisul alb al copiilor si adultilor care cauta rasfat

Daca te intereseaza o statiune montana din Bulgaria si mai aproape de Romania, atunci o alegere excelenta poate fi Borovets, localizata la 445 km de Capitala. Este o dovada de necontestat a diversitatii ecosistemului turistic bulgar, fiind inclusa in categoria statiunilor de lux.

Borovets se afla la o altitudine de 1390 m, fiind inconjurata de numeroase partii, cele mai bune urcand pana pe la 2500 m. Situata in Muntii Rila, Borovets este cea mai veche si una dintre cele mai mari statiuni de ski din Bulgaria, fiind foarte ofertanta din punct de vedere al calitatii infrastructurii, care asigura un cadru ideal pentru ca placerea practicarii sporturilor de iarna sa se poata manifesta neingradita, pe toti cei aproximativ 45 km de partii, de dificultati diferite.

Un plus este atentia acordata copiilor, existand diverse gratuitati pentru acestia, statiunea Borovets din Bulgaria fiind una dintre cele mai potrivite destinatii pentru familii. Daca cei mici prind curajul sa se desparta de partia pentru sanius, pot invata chiar acolo, de la profesionisti, primele notiuni despre schiat. Instalatiile pe cablu asigura un grad maxim de accesibilitate, iar natura darnica si zecile de tunuri de zapada un sezon suficient de lung, incat sa devina siguri pe picioarele lor si pregatiti de coborari care sa le dea emotii parintilor.

Razlog, portia de istorie din pauza de schiat

La aproximativ 6 km de Bansko, in Valea Razlogului, incadrata de muntii Rila, la nord, Pirin, la sud-vest, si Rodopi, la est, se afla una dintre cele mai cochete statiuni de ski ale Bulgariei, Razlog. O descoperire relativ recenta pentru iubitorii sporturilor de iarna, localitatea este pozitionata ideal pentru a fructifica tot ce are mai frumos de oferit iarna. Este amplasata la o altitudine de 1000 m, dar cei 14 km de partii, pentru incepatori, intermediari si avansati, s-au catarat pana la aproximativ 2000 m.

Insa Razlog nu este doar inca una dintre apreciatele statiuni de ski din Bulgaria, ci si un reper pe harta UNESCO, cu lacasuri de cult medievale inscrise in patrimoniul mondial si cladiri care impresioneaza printr-un stil arhitectural aparte, incofundabil. Iar daca istoria bogata, peisajele superbe si ospitalitatea localnicilor iti mai lasa timp liber, poti oricand din Razlog sa faci o incursiune pana in Bansko, la o aruncatura de bat, sau chiar in capitala, Sofia, aflata la mai putin de 100 km.

Oricare ti-ar fi planul de vacanta, fie ca vrei sa mai si vizitezi una, alta sau sa ari partia cu schiurile pana se inchide nocturna, un sejur prin vecini chiar merita luat in considerare. Statiunile montane ale Bulgariei reflecta succesul unei strategii turistice bine conturate si implementate, bazata pe ospitalitate si flexibilitate in satisfacerea nevoilor de relaxare. Vecinii nostri au imblanzit frumos iarna si ne asteapta la ei sa o admiram. Pun la bataie tot ce au mai bun!



SOURCE AND TAGS