Egipt, o frantura de Paradis - vacanta ta din 2021


Nu ai cum sa te pregatesti pentru ceea ce vei gasi in Egipt si oricine a fost acolo iti poate confirma asta. Mai ales daca nu ai experienta calatoriilor exotice, prima fotografie pe care vei vrea sa o faci e cea a uimirii de pe chipul tau. Portretul propriei nedumeriri, intr-un selfie cat o mie de cuvinte. Nu ai de unde sa stii ca un banal zbor cu avionul pe ruta Bucuresti-Egiptte va transporta direct intr-un mozaic de elemente din alta lume, amestecate cu franturi din alt timp. Impactul initial poate fi derutant, chiar usor intimidant, dar intr-un mod incitant, alimentand exuberanta retinuta a turistului nerabdator sa vada ce urmeaza.

Drumul prin desert spre locul de cazare, de-a lungul unor linii negre trasate peste galbenul nisipului, emanand halucinanti aburi de zapuseala, intensifica transa turistului. Iar resorturile imbratisate de pustietate par oaze de liniste si lux complet etansate fata de lumea din afara. Egiptul nu e doar altundeva, ci si altcandva.

Chiar si daca ai fi stiut atunci cand ti-ai luat biletele de avion catre Egipt ca te-ai imbarcat, de fapt, intr-o masinarie a timpului, tot nu te-ar fi ajutat. Nu prea te poate pregati nimic pentru aceasta destinatie si minunile sale. Nu toate facute de mana omului, pentru ca si natura a lucrat in acea parte de lume parca tot cu eforturi supranaturale. In primul rand la suprafata, peste cristalele de nisip impletite in dune prinse intr-un dans neintrerupt, permanent schimband peisajul. Dedesubt, in adancurile Marii Rosii si Marii Mediterane, unde vechii zei ai egiptenilor au pus deoparte pentru ei insisi cateva minuni.

Acestea sunt motivul pentru care si o mare parte din vacantele din 2021duc spre tinutul faraonilor si al constructiilor monumentale. Dar si al istoriei inca nedeslusite pe deplin, ale carei goluri le umple fantezia omeneasca precum cele doua mari minunatele golfuri care-i orneaza tarmurile.

In vacanta cu avionul spre doua Egipturi: cel de acum si cel de atunci

Poate te va fascina cel mai tare ritualul rugaciunilor zilnice, pe care unii il respecta oriunde i-ar gasi chemarea muezinului. Sau asezarile din desert care recreeaza traiul nomazilor, cu femei ascunse aproape in totalitate in intimitatea vesmintelor, in timp ce coc lipii pentru turisti. Ori total opusa deschidere a barbatilor spre interactiune, in fascinantele bazaruri unde viata se traieste intens si intr-un ritm trepidant, intre negocieri. O destinatie peste asteptari, un zbor cu avionul spre un loc a carui culoare e potentata de patina timpului.

Nu am strica nicio surpriza daca am enumera piramidele, Sfinxul, Nilul sau mumiile printre perlele turistice obligatoriu de vazut macar o data in viata. Insa cu un bilet de avion spre Egipt poti ajunge mult mai departe de atat. In adancul desertului sau in adancurile marii. Ale marilor, de fapt, Rosie si Mediterana, pentru ca si natura a contribuit din plin la opulenta minunilor locului.


Cateva sugestii

Sharm El Sheikh Se afla in topul vacantelor exotice alese de turistii care prefera Egiptul, fiind una dintre cele mai importante destinatii de scufundari din lume. Aici poti descoperi parcul marin Ras Mohammed, cu gradini de corali ideale pentru admirarea unui curcubeu de pesti, a rechinilor sau a istoriei incremenite intr-o nava scufundata si integrata in peisajul marin. O oferta last minute pentru Egipt te poate duce pe plaje de vis, in siragul de statiuni de lux din Golful Naama, ori in piata veche a orasului Sharm, cu comercianti lansati intr-un dans al ofertei si negocierii devenit in sine o atractie. O vizita la Manastirea Sf. Ecaterina sau la una dintre frumoasele lor moschei te va incarca spiritual, la fel ca farmecul natural al formatiunilor cu forme si culori hipnotizante, din Canionul colorat.

Marsa Alam  Planifica un sejur cu prietenii sau profita de o vacanta last minute in doi in acest resort situat intr-un golf natural. Calitatea plajelor si temperamentul Marii Rosii fac zona ideala pentru practicarea scufundarilor si a altor sporturi pe apa. Exista si numeroase optiuni pentru familisti, precum plaja Sharm El Luli, cu apa putin adanca, calda si calma, creata parca special pentru bucuria celor mici. Iar daca posibilitatea de a vedea broaste testoase, caracatite, delfini sau dugongi nu e suficient de imbietoare, din Marsa Alam incep interesante incursiuni in desert.

Marsa Matruh – Include in capul listei cu idei de vacanta in 2021si acest oras de pe coasta Marii Mediterane, impanzit cu hoteluri de lux, tarabe si restaurante. Exista, de asemenea, o oferta bogata de vestigii de renume mondial, alaturi de plaje desprinse din cartile postale si un relief subacvatic de poveste, completat de un oras antic scufundat. O excursie de o zi cu autocarul iti poate dezvalui Baia Cleopatrei din Oaza Siwa, frumusetile Alexandriei sau ale capitalei, Cairo, cu imprejurimile sale. De la mumiile din Muzeul Egiptean de Antichitati, la piramide si Marele Sfinx din Giza, toate vor fi la o aruncatura de bat. De smochin, caci acolo si betele sunt altfel.

Hurgada - Zborul cu avionul ti se va parea mult prea lung (desi nu e) daca prinzi o vacanta last minute spre Hurgada, renumita pentru plajele frumoase, nisipul fin si apa calda si limpede. E justificata nerabdarea de a ajunge in acest coltisor uimitor din tabloul fascinant al Egiptului, care ofera ceva in plus: o scufundare cu submarinul, posibila doar aici. Iar dupa ce bronzul deja s-a asezat si Marea Rosie te-a impregnat cu farmecul ei, poti alege una dintre numeroasele expeditii in istoria Egiptului cu pornire de aici.O oprire pe traseu la un magazin de parfumuri va condimenta aceasta vanatoare de amintiri si suveniruri din alta lume si alt timp.

Pentru toate acestea si pentru altele al caror mister nu trebuie risipit printr-o enumerare sumara, taramul faraonilor este destinatia de vacanta ideala. Cu conditia sa te poti relaxa cu adevarat, fara prea multe griji privind cazarea, biletele de avion catre Egipt sau organizarea activitatilor. Consultantii profesionisti in turism te vor ajuta cu tot ceea ce tine de rezervare, dar si cu suport 24/7 odata ajuns la destinatie. Vei gasi foarte utile informatiile despre cele mai bune hoteluri, modalitalile de intrare in tara, sistemul medical, suma maxima care poate fi introdusa si alte detalii importante. Singura ta grija in vacanta trebuie sa fie calitatea fotografiilor si cum sa surprinzi cat mai fidel acest amestec exotic de oameni calzi si, in acelasi timp, aparent inabordabili, precum desertul.

Calatoria cu avionul spre Egipt va fi mereu prea lunga, iar la intoarcere se va incheia prea repede. Mai priveste o data prin hublou la paradisul care se rasfira in urma ta precum norii si planifica urmatoarea vacanta. Una nu va fi niciodata de ajuns.


SOURCE AND TAGS