Descopera in Maldive un zacamant, tot mai rar, de liniste

  • 13 octombrie 2021

Pe harta lumii, Maldive este un manunchi de fire de nisip coagulate intr-o interesant plasata pustietate din ocean, cu Africa la Vest, Asia la N-E si Australia prin S-E. Un buchet cu peste 1.000 de insule la suprafata și un intreg univers al atolilor in adancuri. Au fost parca semanate de sus la intamplare, de cineva care a lasat sa curga din pumn semintele unei lumi noi, si cum au iesit, asa sunt. Minunate, bineinteles, pentru ca natura si neintentionat face treaba buna.

Plaje primitoare, un ocean care momeste, curtenitor, prin cantecul valurilor turistii sa indrazneasca o varietate de sporturi acvatice sau expeditii in adancuri, vegetatie tropicala indemnand la explorarea unui teritoriu exotic, toate sunt pledoarii pentru a „vana” orice oferta last minute spre Maldive. Elegante resorturi au fost construite tocmai pentru a sublinia numeroasele atuuri ale acestei bijuterii a naturii afisate discret in intinsul oceanului. Nu e de mirare ca de-a lungul vremii au ravnit la fermecatoarele insule portughezii, olandezii si englezii, iar in zilele noastre turistii se viseaza in fiecare an in avionul spre Maldive.


Fiind un stat de apa, probabil principalul motiv pentru care ai planui o vacanta in Maldive il reprezinta activitatile acvatice, insulele ocupand primele locuri in topul mondial al destinatiilor de diving.
Rezervatia Biosferei Atolului Baa ar fi o prima oprire destul de „periculoasa”, fiind foarte real riscul ca, vrajit de peisajele submarine, sa nu mai vrei sa vizitezi si altceva. Situata la nord de capitala Male, rezervatia este formata din peste 70 de insule, reprezentand doar modalitatea recifurilor de a-si semnaliza prezenta si a te atrage in adancuri. Acolo vei intalni structuri spectaculoase ce compun o lume fabuloasa a coralilor si speciilor marine, depasind in diversitate oferta de minuni de la suprafata.
Presupunand ca te poti indura sa lasi neexplorat fiecare coltisor de stanca subacvatica, da o raita si prin Reciful Banana, cel mai popular loc de scufundari din zona. Are o arhitectura speciala, prin care se explica si denumirea neobisnuita, iar daca ajungi si in reciful de Corali HP, o sa iti dai seama repede de ce este o zona marina protejata, ca doar nu poti lasa bogatiile naturii asa, expuse, fara nicio masura de prevedere.
Poate o sa ai chiar norocul, daca ai fost cuminte anul acesta si in ultimii 10 de dinainte si se aliniaza planetele favorabil, sa te scufunzi in „Marea de stele” de pe insula Vaadhooe. Este un fenomen natural absolut magic, care apare atunci cand o specie aparte de fitoplancton bioluminiscent este „trezita” de miscarea valurilor, creand impresia ca cerul si-a scuturat stelele, pentru o baie nocturna, in ocean.
Daca preferi, insa, lucruri mai lumesti, alege plaja artificiala din Male, gandita pentru a satisface cele mai variate gusturi ale turistilor de pretutindeni. Sporturi nautice, carnavaluri, parade si resorturi care se intrec in a-ti face excursia in Maldive una de neuitat. 
Iar unele fac eforturi cu adevarat impresionante. Nu sunt multe locuri pe Glob unde te poti scufunda imbracat la patru ace, sa iei masa inconjurat de creaturi marine. Un restaurant subacvatic ofera o experienta intr-adevar unica si, probabil, printre putinele momente culinare in care vei manca fara sa te intereseze ce, admirand filmul vietii marine desfasurandu-se in timp real. 
Poate vrei sa separi placerile, si atunci poti admira peisajul subacvatic cu un submarin de mici dimensiuni, cu „statie” la resortul Four Seasons Maldive de pe insula Landaa Giraavaru din Atolul Baa, si sa iei masa dupa. Cum vrei, cate hoteluri sunt in Maldive, atatea optiuni.


O portie de cultura locala face bine

Sigur ca insulele Maldive au si propria istorie fascinanta, care poate constitui un punct de interes pentru orice turist. Exista muzeul national, amplasat in capitala Male, o calatorie prin trecutul bogat, care a modelat cultura locului precum vanturile si apele Oceanului Indian tarmurile. O casa traditionala iti poate deschide orizonturile asupra creativitatii umane, la fel ca Hukuru Miskiiy, cea mai veche moschee din tara, la constructia careia s-a folosit piatra de coral. Nu ocoli nici Utheemu Ganduvaru, de pe insula Uhteemu, un fost palat asociat cu destinul unei figuri emblematice din Maldive, un luptator pentru eliberarea insulelor de sub domnia portugheza.
De asemenea, un adevarat spectacol, intruchipand esenta vietii din cele cateva insule locuite din Maldive, se desfasoara in piata de peste din Male. Te poate impresiona frumosul haos de zi cu zi care tine cumva in miscare intregul flux de valorificare a principalei resurse economice a zonei. Unde mai pui ca te poti mira de specii de peste pe care, mai mult ca sigur, nu le-ai mai vazut.
Natura si natura umana sunt in egala masura motive de contemplatie in Maldive, insa exista si cateva aspecte pe care e bine sa le ai in vedere, pentru a evita anumite surprize generate de diferentele culturale. Fiind un stat islamic, este recomandat sa te informezi din timp despre ce se cade si ce nu e vazut cu ochi buni prin partile locului. Mai ales cand iti alegi cazarea in Maldive este important sfatul unei agentii de turism cu experienta, pentru ca gradul de permisivitate din zona sa coincida cu planurile tale de vacanta.
Altfel, sejurul in Maldive, aceasta frumoasa inflorire a Pamantului in mijlocul pustietatii marine, optim asezata de o parte si de alta a Ecuatorului, inseamna o clima constanta si o viata curgand intr-un ritm linistit. O bogatie tot mai greu de gasit in ziua de azi.


SOURCE AND TAGS